Wat is betekenis?

In een kleine podcastreeks van drie afleveringen zoekt Ron van Es de betekenis van de betekeniseconomie. Of ook wel purpose economy genoemd. Eigenlijk onderzoek ik de manier waarop we als samenleving, als wereld omgaan met de situatie waar we nu in verzeild zijn geraakt. Waarom zijn we hier? Wat is er gaande? Hoe gaan we vanaf nu anders verder?


 Deze reeks maakte ik samen met Raf Stevens, die de montage deed. 

Podcast

Deel 1 

Aanleiding is het boek ‘Anders Verder, 24 schrijvers over een wereld na corona’ waar ik als eindredacteur de opzet voor maakte en dat in mei 2020 uitkwam. Hoe gaan we anders verder, vroeg ik hen? Wat is er nodig om de wereld, de economie, de samenleving anders in te richten?

Deel 2

Het idee van dat wat nu betekeniseconomie is gaan heten, is niets meer, maar ook niet minder dan de vragen zoals: Wat is mijn betekenis voor samenleving, voor mijn omgeving? En dan gaat het altijd eerst over welzijn in plaats van welvaart. 

Deel 3

Stel je eens voor, je staat aan de rand van een sportveld. Op het veld wordt een spel gespeeld dat er aantrekkelijk uitziet, maar het spel ken je niet. De spelregels zijn onbekend. Iets met beweging, soms een bal, soms iets van een punt op het veld waar mensen naartoe lopen.