De TussenRuimte

In de podcastserie van De TussenRuimte neemt Ron van Es je mee langs 12 mensen die allemaal een bepaalde kijk hebben op deze tussenruimte, de plek waar we nu zijn. Gekeken wordt vanuit onderwerpen als wetenschap, ecologie, onderwijs, maatschappij, gezondheidszorg, economie, arbeid en ondernemerschap.  

Ik stel hen daarbij slechts twee vragen: wat moeten we loslaten en wat kunnen we ons verbeelden? Die twee vragen zijn noodzakelijk om beter te zien waar we niet meer naartoe kunnen of willen, en ook belangrijk om ons een samenleving te verbeelden waar we dan wel willen zijn. 

Zonder lef geen betekenis

Yumeko, The Dutch Weed Burger, Verstegen, ze zijn de winnaars van de Purpose Day Award van de afgelopen jaren. De bedrijven die met een betekenisvolle visie hun onderneming hebben neergezet en/of hebben omgedraaid. Want één ding is zeker: een purpose gedreven bedrijf is een bedrijf dat zich richt op een respectvolle toekomst voor alles en iedereen. 

 

Het Innerlijk Behang

Een serie podcasts van 8 afleveringen waar je samen met de makers een schilderij, foto of tekening induikt. Verhalen, gedichten, muziek, interviews, alles komt voorbij. Via de link kom je bij alle 8 afleveringen. Een genot om te luisteren op een rustig moment. 

De Makers

Raf Stevens is een coach vol met verhalen en neemt je daarin (letterlijk) ook mee op reis. Zijn wegen leiden langs zijpaden, kampvuren, microfoons en twee luisterende oren.

Ron van Es heeft al een heel verleden achter de rug als programmamaker, regisseur, coach en mentor. Schrijver, spreker, dichter, filmer.

De 7 Vragen

Hoe ervaar jij stilte? Wat vertelt compassie jou? Wat laat je na voor je achterkleinkinderen? Welke sporen die jij hebt afgelegd laten jouw verhaal zien? Welke momenten gaven jou je intense blijdschap (terug)? Welk vraagteken zal er misschien bij jouw verhaal gezet worden aan het eind? Waar wil je opnieuw geboren worden? We zijn meer dan een groepje experts. We zijn een familie van gelijkgestemden en we gebruiken onze passie en wat we kunnen om echt een verschil te maken. 

Over geboorte
Voor deze aflevering nodigden we Babette van der Wijst uit. Zij noemt zichzelf ‘bedrijfssjamaan’. Voor ons natuurlijk genoeg reden om dan met haar in gesprek te gaan over de vraag van geboorte. Ben je blij waar je geboren bent, of had je liever ergens anders geboren willen worden? Of ben je juist geboren om te doen wat je nu doet?

Over stilte
We  nodigden Menno Stom uit om te spreken over stilte. Jaren geleden ontmoette Ron deze man bij een project dat de Krachtfabriek heette en ik was onder de indruk van hem. En wat ook mooi is, hij maakt prachtige liedjes waar we je hier graag een aantal van laten horen.

Over blijdschap
We nodigden Mirjam Groenendijk uit om in gesprek aan te gaan rondom de vraag over blijdschap. Dit schreef zij ons terug: ‘Graag dus en wat een mooie vraag over blijdschap! Mijn antwoord zal je mogelijk verrassen, of misschien ook wel niet; de grootste blijdschap heb ik gevoeld in de donkerste tijden…’

Over sporen

We vroegen Bard Papegaaij om met ons het gesprek aan te gaan over zijn sporen en hoe hij dat heeft ervaren in zijn tweede vaderland, Australië. Ook de verhalen van de Aboriginals kwamen natuurlijk langs. 

Over nalaten
Samen met Jelle van Baardewijk keken we naar het idee dat we zo graag iets willen nalaten. Een betere wereld misschien, voor onze kleinkinderen. Een nogal arrogante gedachte vertelde Jelle.

Over compassie
Met Nienke van Straten, social designer, maar eigenlijk met iedereen in deze serie dachten we na over compassie. Waar zit compassie in je werk en  heb je ook compassie met jezelf?

Over dood
De afsluiter van de serie, Mark Woerde, zeer actief met bijzondere projecten die sociale kwesties in een ander licht zetten. Maar hoe denkt hij over de dood, zijn dood dan?