De interactieve lezingen en workshops

Het is Tijd

In 2019 schreef ik het boek 'Het is tijd, de ethiek van purpose gedreven organisaties'. Het is tijd dat ethisch handelen centraal staat bij alle activiteiten als organisatie. Niet proces gedreven, niet winst gedreven, niet omzet gedreven, maar de purpose van ethiek weer centraal zetten.

In het boek een praktisch model van zeven fasen die van betekenis zijn op de lijn van verleden heden en toekomst van elke organisatie.

De vragen die deze lezing zal oproepen hebben dus direct te maken met de cultuur van een organisatie en of het moreel kompas nog scherp staat afgesteld. 

Ertoe doen

N.a.v. mijn boek 'Ertoe doen, de cirkel van betekenisvol leven' ga ik in deze workshop in op wanneer je er dan toe doet? Wanneer creëer je een betekenisvol leven? Een impactvolle carrière? Hoe breng je noodzakelijke veranderingen tot stand. Blijvend? 

 

'Het boek is een gids op die reis en helpt je bewust de keuzes te maken die je leven betekenis geven, die impact hebben op jou en je omgeving.' 

 

In de workshop komen we uiteindelijk op de vraag uit: waar sta je voor en wat is jouw wil tot betekenis?

Het boek is ook de leidraad in het programma Ertoe doen - in 7 sessies

Zie naar jou om

De poëzie van de bundel 'Zie naar jou om' met daarin de schilderijen van Hanneke Vleugel is een andere manier om het thema 'compassie' of 'barmhartigheid' bespreekbaar te maken voor professionals in de zorg. Of zoals iemand schreef: 'Er is veel compassie voor zorgvragers. Helaas te weinig zorggevers die ook wel wat zorg en compassie kunnen gebruiken en weer van kunnen uitdelen. De aandacht hiervoor via kunst ervaar ik altijd als een grote meerwaarde.'

Met Zie naar jou om organiseer ik naast de tentoonstelling ook zogenaamde Tafelgesprekken en/of workshops met mensen uit de zorg. 

Anders Verder - de wereld na corona

Als initiator en eindredacteur van het boek Anders Verder - dat 20 mei uitkwam - heb ik 23 schrijvers samen met mij gevraagd hun ideeën en vergezichten te beschrijven van een wereld na corona. In een lezing neem ik het publiek mee in de verhalen van dit nieuwe boek. 

De verhalen met Purpose Leaders

Nienke Meijer

Ik sprak Nienke Meijer eerder, maar dat was telefonisch. We hadden het toen over dienend leiderschap en Robert Greenleaf. In het kader van dit boek en met name over het hoofdstuk Kunde wilde ik haar per se weer spreken. Maar dan in een ontmoeting van mens tot mens. En ja, het ging ook weer over dienend leiderschap. Maar eerst hadden we het over haar grote passie, bergwandelen. Daar kwamen we op omdat het ging over vasthoudendheid.

Sander Tideman

Halverwege ons gesprek vertelt Sander Tideman dat hij ongeveer eens per jaar een groep mensen meeneemt voor een reis van 14 dagen door Bhutan. ‘Ik ben daar dan een soort reisbegeleider. Ik neem mensen niet alleen mee in een voor hen nieuw landschap, maar ik neem ze ook mee in een nieuw soort denken, laat ze kijken vanuit een ander perspectief. Ik ben daar dan een soort gids, en een ziener.’

André Platteel

Ik spreek André Platteel, founder van Your Lab in een kleine koffietent ergens op een gracht in Amsterdam. Ik heb mij voorgenomen met hem te spreken over het thema ‘weten’. In het model dat ik schets in dit boek is het weten opgedeeld in vier stappen of fasen. Iets weten begint altijd met geraakt worden. Dat kan een herkenning zijn, in een flits wordt iets geraakt in je. Met dat raken komt ook de pijn. Weten is dan ook pijnlijk. En de pijn leidt vanzelf tot een dieper soort van weten. 

Check de voorwaarden en het privacy statement van School for Purpose Leadership