Is er een grondplan in ons leven?

Zoeken we niet allemaal naar betekenis in ons leven? Een reden van bestaan? Waarom zijn we hier en wat hebben we hier te vinden? Het is een heel oude vraag die bij elke generatie weer springlevend is. Eigenlijk zoeken we dus een plan voor ons leven, een grondplan.

Heeft ons leven een grondplan, of zijn we toevallig op deze plek, in deze familie, in dit leven gekomen? Hoe ontvouwt ons leven zich met of zonder grondplan? Hoe kunnen we kijken naar verleden, heden en toekomst? En zijn onze patronen in het leven verklaarbaar? Is het grondplan dan de draad die begint bij je geboorte en nooit meer ophoudt? De draad die ons verbindt en de draad die ons de weg wijst? Is het de draad die als een touw langs het bergpad omhoogloopt? De draad als de navelstreng van het leven en werkt het als de draad van Ariadne die ons naar de uitgang van onze eigen doolhof zal leiden?

Met deze vragen ging ik het gesprek aan met mensen die mij inspireren en boeien. Mensen die verschillende antwoorden geven op die vraag, maar er altijd in slagen nieuw licht te werpen op die oude, noodzakelijke vraag naar ons bestaan.


Voor Optimist Magazine interviewde ik 8 mensen over die ene vraag: Is er een grondplan in het leven? Het zijn mensen die mij persoonlijk inspireren en dit zijn hun verhalen. 

Annemiek Schrijver is maker/interviewer van het tv programma De Verwondering

Annemieke Wester is directeur bij het Instituut voor Psychosynthese.

Harry Starren was directeur van De Baak en nu mede-oprichter van Centrum voor Beleidsverslaving

Danielle Braun is antropoloog en directeur van AvO - Academie voor Organisatiecultuur

* Dank Ron voor ons mooie gesprek!  * Wat een prachtig gesprek. * Je bent een meesterinterviewer en dit is voor mij de mooiste van de afgelopen twee decennia. * Jeetje wat een goed interview zeg... Vol met schitterende gedachten. * Wow. Wat een inzichten. * Wat een mooi en levendig gesprek. Het spreekt me aan wat je zegt over betekenisgeving en over 'de plicht van activist tot in de kist'. * Heb het interview met Annemieke Wester nog eens gelezen. Heel fijn, dank je wel allebei! * Ik vind dat je het helder geschreven hebt. * Ik kijk met veel liefde terug op onze ontmoeting en met genegenheid. Mijn grondtoon is in goede handen gekomen en het verhaal is prachtig rond. * Ik vind het echt super mooi en ook knap heel duidelijke weergave van een diepgaand gesprek en dat is knap.  

Wouter van Noort is journalist Future Affairs bij NRC.

Nienke Meijer is mede-oprichter van de Buitenboordmotor

Shervin Nekuee is sr. adviseur Diversiteit en Inclusie bij SZ & W

Jakob van Wielink is mede-oprichter van School voor Transitie