De 7 Vragen

Misschien zijn er maar 7 vragen om het leven te beschrijven. Of in ieder geval een poging daartoe. Vragen die beginnen bij de geboorte en doorgaan tot de dood. Alles daartussen wordt besproken. Bevraagd. Omgedraaid. Bekeken en beoordeeld. Beleefd en geleefd. 

Ron van Es bevraagt 7 verschillende mensen in deze podcastreeks.

De laatste blogs

Isolement

Zoek je isolement op. Wandel. Zit op een stoel. Kijk uit het raam. Luister naar de geluiden en laat hen daarna achter. Ontdek je handen. Zet je voeten op de grond. Voel je haren. Geef een gedachte de ruimte, en laat hem daarna de deur uitgaan.

Het donkerste uur

Het donkerste uur, vlak voor zonsopgang, wordt wel het donkerste uur genoemd. Het is dat uur dat alles nog donkerder lijkt. De vraag is of het een gevoelsmatige donker uur is, of daadwerkelijk zo. 

Voorbij je eigen grens

Als we naar de wereld van vandaag kijken merk je dat we gefragmenteerd kijken, denken en werken. Niet alleen moeten we altijd resultaat zien van ons handelen, we zíen ook alleen maar het resultaat van ons handelen. Het is alsof alleen het nu bestaat.

De stilte

Echt stilte bestaat dus niet. Als de omgeving geen hoorbare signalen meer geeft, schakelt het oor er een tandje bij. Dan horen we onze hartslag, het gegorgel van onze ingewanden, we horen het bloed door onze aderen stromen en de lucht in onze oren suizen.

Tot zover. 

In 4 korte films zoekt Ron van Es naar 'anders verder'. Hoe pakken we de nieuwe draad op? Hoe geven we vorm aan ons leven? Hoe komen we weg uit deze crisis? En hoe pakken we dan die volgende aan (want we zijn er nog niet). In de korte films steeds een interview met een persoon die ons verder brengt.

4 gedichten als audiotrack

Stil, alleen de stilte

Mens te zijn

Niet-weten

Ik mis je

Thema-brief

Elke veertien dagen publiceer ik een zogenaamde thema-brief, met interessante korte stukken, links naar films, soms een gedicht en verder inhoudelijke opmerkingen rondom een thema. Gratis!

Via de knop kun je je abonneren én vorige thema-brieven nog lezen. 

Vier korte films van purpose leaders

David Katz

'The journey is truly the destination' - het motto van David Katz, founder van Plastic Bank. Niet alleen een ondernemer, maar ook een visionair. 

Mireille Geijsen

Een integer gesprek tussen Ron van Es en Mireille Geijsen, founder van i-did. Over zoeken en vinden. Over sociaal ondernemer-schap tegen soms de klippen op. 

Kees Klomp

Een indringend gesprek tussen Ron van Es en Kees Klomp. Over verleden, heden en toekomst. Over de wil-tot-betekenis. Over compassie met jezelf en de wereld.

Savitri Groag

Een interview met Savitri Groag, Head of Impact, Sustainability and Corporate Social Responsibility Accenture.

Het Innerlijk Behang

Een serie podcasts van 8 afleveringen waar je een schilderij, foto of tekening induikt. Verhalen, gedichten, muziek, interviews, alles komt voorbij. Via de link kom je bij alle 8 afleveringen. Een genot om te luisteren op een rustig moment.

Wat is de betekenis?

Ron van Es onderzoekt de manier waarop we als samenleving, als wereld omgaan met de situatie waar we nu in verzeild zijn geraakt in een drie-delige podcast. 

Wat is de rol van de betekeniseconomie? Wat is hét trouwens en hoe gaat het ons verder helpen? 

De verhalen met Purpose Leaders

Nienke Meijer

Ik sprak Nienke Meijer eerder, maar dat was telefonisch. We hadden het toen over dienend leiderschap en Robert Greenleaf. In het kader van dit boek en met name over het hoofdstuk Kunde wilde ik haar per se weer spreken. Maar dan in een ontmoeting van mens tot mens. En ja, het ging ook weer over dienend leiderschap. Maar eerst hadden we het over haar grote passie, bergwandelen. Daar kwamen we op omdat het ging over vasthoudendheid.

Sander Tideman

Halverwege ons gesprek vertelt Sander Tideman dat hij ongeveer eens per jaar een groep mensen meeneemt voor een reis van 14 dagen door Bhutan. ‘Ik ben daar dan een soort reisbegeleider. Ik neem mensen niet alleen mee in een voor hen nieuw landschap, maar ik neem ze ook mee in een nieuw soort denken, laat ze kijken vanuit een ander perspectief. Ik ben daar dan een soort gids, en een ziener.’

André Platteel

Ik spreek André Platteel, founder van Your Lab in een kleine koffietent ergens op een gracht in Amsterdam. Ik heb mij voorgenomen met hem te spreken over het thema ‘weten’. In het model dat ik schets in dit boek is het weten opgedeeld in vier stappen of fasen. Iets weten begint altijd met geraakt worden. Dat kan een herkenning zijn, in een flits wordt iets geraakt in je. Met dat raken komt ook de pijn. Weten is dan ook pijnlijk. En de pijn leidt vanzelf tot een dieper soort van weten.