Ik schreef het boek ‘De volgende stap, een nieuwe weg in je leiderschap’. Het is niet het typische boek over leiderschap en hoe je dat nou allemaal voor elkaar moet krijgen in je bedrijf of organisatie. Het is een veelvoud van veel lessen uit het verleden en een ander zicht op een toekomst. Een toekomst waar we juist veel zullen moeten leunen op mensen die het voortouw durven nemen. Zeggen: hier sta ik. Want als er een tijd is dat én de urgentie én de chaos én de hoop op een betere samenleving zichtbaar is, dan is het deze tijd. Een tijd die ik de ‘tussenruimte’ noem, een tijd waarin we keihard worden bevestigd niet terug te kunnen naar het ‘oude, goede’, maar inzien dat we naar een andere wereld samen moeten. Een wereld waarin we zorgen, ondersteunen, beseffen en dieper zullen ervaren dat we één zijn met elkaar en deze planeet.

De interviews


In mijn gesprekken sprak ik uitvoerig met: Suzan Massier, Suzan is Business Manager Innovation Rabobank. Jan-Joost Bosman, is CEO van Koninklijke Auping. Willem Brandt, VP Home Care Europe Unilever. Odette van Zijdveld, is CEO van Aliter Networks. Michel Driessen, CEO Verstegen Spices & Sauces. Simone Groenendijk, Directeur Trees for All. Joost Holleman, Partner bij Prime Ventures. Martin Schuurman, founder van MKB brandstof en  bezig met nieuwe initiatieven voor een houdbare samenleving met een eerlijke economie. Niels Meijssen, Co-Founder & CEO Moonback. Nathaly Boelhouwer, is directeur Region South West Strukton Worksphere. Piet Hein Horstmeier, managing director AGRO merchants group en member of the board of advisors bij BVB Logistics. Willem van Rijn, is ondernemer/eigenaar bij Het Goed. Het Goed is een kringloopwinkel keten van meer dan 30 vestigingen in Nederland. Jochanan Eynikel, is business filosoof bij Etion in België. 

Het waren zeer mooie, intieme, inspirerende en open gesprekken over hun leiderschap. 

Wat is je drijfveer? Het is een persoonsontwikkeling. Naarmate je ouder wordt en je meer rijpt ga je dingen anders zien. — Jan-Joost Bosman, CEO van Koninklijke Auping

 Als leider moet je te allen tijde bij jezelf beginnen. Je bent de bron van alle dingen; die bron moet zuiver zijn anders krijg je modder. Je moet weten waar je eigen pijn zit. Je kelder in durven gaan, dat maakt dat je altijd alert kunt blijven op dingen die om je heen en met jezelf kunnen gebeuren. — Odette van Zijdveld, CEO van Aliter Networks

Zelf vind ik inspiratie bij de filosoof Levinas die het proces van ethiek beschrijft als ‘geraakt zijn’. Het is de ander, de medewerkers, de samenleving, de stakeholder die mij oproept tot ander gedrag. — Jochanan Eynikel, Business filosoof bij Etion in België

  Ik hou van vrouwen in het bedrijfsleven die hun rug recht houden. Mensen die authentiek durven te zijn. Vrouwen die ergens voor staan. Als je met zo’n houding kan opereren dan ben je ook authentiek. — Nathaly Boelhouwer, Directeur Region South West Strukton Worksphere

Eigenlijk hoef je dus steeds minder af te dwingen bij die jonge ondernemers omdat het er al van nature in zit, er is een echte verandering van denken. De lente is in aantocht dus. — Joost Holleman, Partner bij Prime Ventures

Welke stem in jou roept jou op om te doen wat je doet? Ik heb het boek van Manfred Kets de Vries ooit gelezen over onze demonen, we worstelen allemaal met die demonen. Er is niet één stem, er zijn tien stemmen die je soms hele verschillende kanten optrekken. Maar vaak is er een oergevoel. — Willem Brandt, VP Home Care Europe Unilever

Ik ben hoopvol. Als we met elkaar het licht zien, dan kunnen we echt een transitie maken. Als we dat niet doen, dan zal er denk ik op een andere manier een correctie komen om het evenwicht in deze wereld te herstellen. — Simone Groenendijk, Directeur Trees for All

Ik heb veel zelfvertrouwen, ook al ben ik erg bescheiden, dat ik mag zijn wie ik ben. Ik mag mijn ruimte innemen. Ik wil mijn steentje bijdragen aan deze wereld en de levens van anderen. — Willem van Rijn, Ondernemer/eigenaar bij Het Goed

 Ik ben er mij opnieuw van bewust dat de roofbouw op de wereld, de luxe die we onszelf gunnen, eindig is. Ik wil het bespreekbaar houden, daar zie ik dan mijn taak in dit hele verhaal. — Piet Hein Horstmeier, Managing director AGRO merchants group 

Ik hoop dat ik hierin een voorbeeld mag zijn voor mijn kinderen. Ik hoop dat ze durven vertrouwen op hun intuïtie. Voelen als je ergens voor moet gaan staan. Het is spannend om voorop te lopen met een ‘ander verhaal’ en het is fijn om te horen dat het hen het vertrouwen heeft gegeven om ook die kant op te gaan. — Suzan Massier

Al die spelregels zijn ook maar bedacht, die kunnen we ook veranderen. En in dat veranderen moeten we inderdaad zorgen dat dingen weer in balans komen. Balans, tegenwicht, omdat daaronder onze hebzucht zit die alles uit balans haalt. — Martin Schuurman

Wat krijg ik er voor terug, daar gaat het mij persoonlijk niet om; ik wil een andere wereld nalaten aan mijn kinderen. — Michel Driessen, CEO Verstegen Spices & Sauces  

De gedichten

In het boek ook 10 gedichten, die los van elkaar lezen kunnen worden, maar wel een verbinding hebben. Dat was ook de reden ze apart uit te geven in een bundel. In de bundel 10 foto-illustraties en aparte vragen over de gedichten. 

Ron van Es is psychosyntheticus en founder van School for Purpose Leadership. Eerder schreef hij Ertoe doen, de cirkel van betekenisvol leven, was hij co-auteur van Het is tijd en Claim it! en gaf ook de gedichtenbundels Zie naar jou om en De volgende stap, de gedichten uit. Bovendien was hij eindredacteur en medeschrijver van het boek Anders verder, 24 schrijvers over een wereld na corona