De 7 Vragen

 
Misschien zijn er maar 7 vragen om het leven te beschrijven. Of in ieder geval een poging daartoe. Vragen die beginnen bij de geboorte en doorgaan tot de dood. Alles daartussen wordt besproken. Bevraagd. Omgedraaid. Bekeken en beoordeeld. Beleefd en geleefd.

Dat is deze podcastserie. 7 Vragen. Met 7 mensen die ik sprak - Mirjam Groenendijk, Babette van der Wijst, Jelle van Baardewijk, Menno Stom, Bard Papegaaij, Mark Woerde, Nienke van Straten. 
Elke aflevering kent een mix van deze mensen overigens. 

Wat zijn die 7 Vragen dan? 

Hoe ervaar jij stilte? Wat vertelt compassie jou? Wat laat je na voor je achterkleinkinderen? Welke sporen die jij hebt afgelegd laten jouw verhaal zien? Welke momenten gaven jou je intense blijdschap (terug)? Welk vraagteken zal er misschien bij jouw verhaal gezet worden aan het eind? Waar wil je opnieuw geboren worden?

Ik maakte de serie met Raf Stevens, die de montage deed. 

De 7 afleveringen

Over geboorte

Voor deze aflevering nodigde ik Babette van der Wijst uit. Zij noemt zichzelf ‘bedrijfssjamaan’. Voor mij natuurlijk genoeg reden om dan met haar in gesprek te gaan over de vraag van geboorte. Ben je blij waar je geboren bent, of had je liever ergens anders geboren willen worden? Of ben je juist geboren om te doen wat je nu doet?

Over stilte

Ik nodigde Menno Stom uit om te spreken over stilte. Jaren geleden ontmoette ik deze man bij een project dat de Krachtfabriek heette en ik was onder de indruk van hem. En wat ook mooi is, hij maakt prachtige liedjes waar ik je hier graag een aantal van laat horen. 


Over blijdschap

Ik nodigde Mirjam Groenendijk uit om met mij het gesprek aan te gaan rondom de vraag over blijdschap. Dit schreef zij mij terug: ‘Graag dus en wat een mooie vraag over blijdschap! Mijn antwoord zal je mogelijk verrassen, of misschien ook wel niet; de grootste blijdschap heb ik gevoeld in de donkerste tijden…’ 

Over sporen

Ik vroeg Bard Papegaaij om het gesprek aan te gaan over zijn sporen en hoe hij dat heeft ervaren in zijn tweede vaderland, Australië. Ook de verhalen van de Aboriginals kwamen natuurlijk langs. 

Over nalaten

Samen met Jelle van Baardewijk keek ik naar het idee dat we zo graag iets willen nalaten. Een betere wereld misschien, voor onze kleinkinderen. Een nogal arrogante gedachte vertelde Jelle. 

Over compassie

Met Nienke van Straten, social designer, maar eigenlijk met iedereen in deze serie dacht ik na over compassie. Waar zit compassie in je werk en  heb je ook compassie met jezelf? 


Over dood

De afsluiter van de serie, Mark Woerde, zeer actief met bijzondere projecten die sociale kwesties in een ander licht zetten. Maar hoe denkt hij over de dood, zijn dood dan?